במחשבה וברפואה הסינית מקבילים בין האדם למיקרוקוסמוס. האדם הוא בבואה של היקום המקיף אותו, ופועלים בו אותם הכוחות שמניעים את הקוסמוס עצמו. הצ’י הוא המניע והתנועה, אמנם בלתי נראה, אך ניתן לחוש בו ולראות את השינוי שהוא יוצר בחומר, בצורה – בגוף.
הפילוסופים והרופאים הסינים חקרו את הטבע במשך אלפי שנים בכדי ללמוד כיצד לפעול עמו – לתמוך, לפתח ולהדריך את הצ’י של האדם, בהתאם לתנועת הצ’י שביקום. הם גילוי כי התנועה מחזורית, וכי היא מתקיימת במקביל בשמיים (כוכבים, שמש ירח), באדמה (מחזורי גדילה והתפתחות) ובאדם (מחזורי זרימת הצ’י בגוף).
לתנועת האנרגיה חוקיות ומסלולים קבועים. מקצבי התנועה שבטבע משפיעים על אלו שבאדם ולהפך. הקדמונים הבחינו ששנה ויממה הן מחזורי תנועה קוסמיים שמימיים, שגוף האדם מתנהל בהתאם להם. על בסיס תובנות אלו, נוסחו כללים לאורח חיים הרמוני, ובהם המלצות לתזונה, הרגלי שינה, ותרגול גופני-רוחני כמו צ’י קונג. יש חשיבות מיוחדת לעונות השנה, וההמלצות משתנות בהתאם להן.
בספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב נכתב:
“עיקרון החילופין של ארבע העונות והיין והיאנג הוא היסוד לכל הבריאה.
וכך, החכם מטפח את היאנג באביב ובקיץ (הכוונה גם לבוקר ולצהרים),
ואת היין בסתיו ובחורף”(אחר הצהריים והלילה).
חודשי החורף (נובמבר, דצמבר, ינואר) “שמירה ואגירה”
“בסתיו ובחורף על החכם לטפח את היין”. הפירוש המילולי למילה הסינית “יין”– הצד המוצל של הגבעה, וכל המשתמע מכך – חושך, קור, סגירות, פאסיביות, צורה גוף חומר אטיות, רכות, שלוה. לפיכך, הסתיו והחורף הם עת להתכנסות פנימה. בסתיו, עונת המעבר, תנועת האנרגיה מובילה תהליך של הצטמצמות: היבול נאסף, העלים נושרים, שעות האור מתקצרות, היקום וכל היצורים משילים את המיותר, הולכים ומתכנסים. בחורף, הכוחות החיוניים סגורים בתוך עצמם, במעמקים, הריתמוס הטבעי מואט. העולם בתרדמת, הכל מכונס – הצמחייה, החיות ובני – האדם.
בשלושת חודשי החורף הנתק בין האדמה לשמיים, שהחל בסתיו, מתממש. ההפרדה בין כוחות היין והיאנג של היקום יוצרת סגירות ונתק בתקשורת בין השמיים לארץ. האדמה חשופה, הגזעים והענפים הערומים של העצים מהווים עדות לשלושת העונות שחלפו. האדמה מופנמת, מתחפרת, שומרת את זרעי החיוניות במעמקים, אוגרת את הכוחות המופעלים עליה ומחזיקה אותם פנימה, ממתינה בסבלנות לאביב.
ההתכנסות הכרחית להמשך התנועה במעגל השנה והחיים בכלל. לכן, בכתבים ממליצים להשתמש בכוחות החיים בצורה מושכלת ולשמר את החיוניות: להאריך בשעות השינה, ללכת לישון מוקדם ולקום מאוחר, וכך לאסוף חום בשעות האור, לרכז את מרבית הפעילות שמחוץ לבית בשעות האור. הצ’י פועל במעמקי הגוף, חשוב לעטוף את הגוף היטב, כדי שהחום לא יתפוגג ולהקטין את החשיפה לקור. בייחוד לשמור את אזור הגב התחתון והצוואר מכוסים וחמים, ולא לחשוף אותם לרוח. יש להימנע מהזעה על מנת לא לאבד אנרגיית יאנג חיונית.
החורף הוא זמן של אגירה, ובו זמנית ההתמודדות עם הקור מכלה את האנרגיה. לכן, התזונה המתאימה צריכה להיות מזינה ומחממת- עדיף להימנע מסלטים חיים. רצוי מזון חם, מבושל: מרקים, תבשילים ודייסות. תבשילי קדרה, בישול ארוך, מזונות כבדים ושמנים יותר מאשר בכל עונה אחרת (כמו צ’ולנט למשל). מומלץ לאכול ירקות שורש, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות. ניתן להוסיף חופן קטניות למרק ולכל תבשיל ובכך להפכו עשיר ומזין יותר. בנוסף, בשר מן החי, רצוי בשר בקר ועוף, שנחשבים מחממים, לעומת דגים ומאכלים מן הים, הנחשבים מקררים.
כמו בלילה (החורף של מעגל היממה), הקור והאפלוליות מאלצים האטה בקצב החיים. הפעילות איטית ומכוונת פנימה, מזינה תהליכי אגירה ושמירה של הכוחות החיוניים במעמקי הגוף. על האדם להתאחד עם החורף שבחוץ – סגירת השכבות החיצוניות ובידוד יחסי מהחוץ. כלומר, מכל עונות השנה זו העונה לטיפוח וחיזוק הפנימיות, להתכנסות כדי למצוא אש פנימית, מחממת. הזמן לטיפוח היחסים האינטימיים עם המשפחה והקרובים ובעיקר עם העצמי: התבוננות, הקשבה ומדיטציה לזיקוק הנשמה.
בתרגול צ’י קונג, טיפוח החורף מקביל לטיפוח היין, התמצית החיונית – JING. איכויות שבאות לידי ביטוי ביציבה ובהשתרשות. מתבטאות בחומר בצורה, במבנה הגוף ובחוסנו, בשלד, בעצמות ובמח העצם. המרכז שמתחזק ושומר על כוחות אלה בגוף נמצא באגן, דאן טיאן תחתון – כליות. כאן כוחות החורף -היין -החיוניות, נאגרים ומופצים להזנה של כל מערכות החיים בגוף.
בג’יננג טיפוח החורף בתוכנו מתחיל בהסכמה לחזור שוב ושוב לנוכחות בגוף, וקבלת כל התחושות הרגשות והחוויות שעולות בו. התרגול של הרמה השנייה נבנה כדי שנלמד נוכחות בכל מפרק ותא בגוף. יש גם תרגולים ממוקדים לחיזוק הכליות ודאן טיאן תחתון כמו סיבובי אגן וסיבובי מינג מן, ישיבה ברגליים ישרות, נשימה הפוכה לHùn yuán shén shì. מכוונים את הצ’י עוקבים אחרי התודעה שמנחה את התרגול ועם ההיתקדמות בתרגול היכולת להיות חורף – גוף מתבססת, והחיוניות מתעצמת.
מוזמנים לקרוא טקסטים שכתבתי על תרגול בהתייחס לעונות השנה. הטקסטים מחלקים כל עונה למקטעים של שבועיים, ומתאימים תרגול באופן קשוב והדוק.
הכתבות פורסמו באתר סינית